Foto: Jeanette de Groot

Dirigent

Tjalling Wijnstra studeerde orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Lucas Vis, Joop van Zon en Roland Kieft. Een aantal jaren was hij als kapelmeester en koorleider verbonden aan Opera Zuid in Maastricht waar hij vele opera’s mee instudeerde en dirigeerde.
Sinds 2017 is hij dirigent en muzikaal leider van Opera Spanga en sinds 2019 is hij artistiek leider van Filharmonie Noord, het professionele (begeleidings)orkest van Noord Nederland. Hij is dirigent van Koninklijk Toonkunstkoor Concordia in Leeuwarden en heeft net, met een monumentale uitvoering van Willem Tell van Rossini, afscheid genomen van Operakoor Amadeus in Leeuwarden.
De laatste jaren verschuift zijn werk meer in de richting van het componeren. Voor Opera Spanga schreef hij Madam Scrooge, een kameropera die deze winter te zien is in de Harmonie maar daarnaast componeert hij ook kamermuziek, werk voor koor en orkest en film(game) muziek.
Voor het Cantoor schreef hij Soms wurd ik wekker nachts voor koor en slagwerk, op het gelijknamige gedicht van Tiny Mulder. Dit werk ging in 2020 in première.
Kijk voor meer informatie op www.tjallingwijnstra.nl