Foto: Jeanette de Groot

Dirigent

Tjalling Wijnstra is sinds de oprichting in 2012 dirigent van het Cantoor.
Na zijn studie orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Lucas Vis, Joop van Zon en Roland Kieft, was hij een aantal jaren als kapelmeester en koorleider verbonden aan Opera Zuid in Maastricht. Hij assisteerde gedurende deze periode alle operaproducties van Opera Zuid in samenwerking met Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Hij dirigeerde tevens voorstellingen van Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die Lustige Witwe van Lehar, Il Barbiere di Siviglia van Rossini, Mavra van Strawinsky en Der Rosenkavalier van Richard Strauss.

In het voorjaar van 2014 dirigeerde hij de door Peter Sijbenga gecomponeerde nieuwe straatopera ‘de IJsvorstin’, bij theatergezelschap Tryater in Leeuwarden. Sinds 2017 is hij verbonden aan Opera Spanga. Hij dirigeerde daar de succesvolle producties van ‘la Traviata’, ‘Aida’ en in de zomer van 2019 de twee eenakters ‘Pagliacci’ van Leoncavallo en ‘il Tabarro’ van Puccini. In oktober 2019 werd hij artistiek leider van Filharmonie Noord, hét professionele (begeleidings)orkest van Noord-Nederland.

Naast het Cantoor is hij in Leeuwarden dirigent van Operakoor Amadeus en het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia.
Als componist werkte hij aan opdrachten voor verschillende bezettingen: kamermuziek maar ook werken voor koor en orkest zoals Branding, in opdracht van het Fries Kamerorkest en de Rilke liederen voor mezzosopraan, koor en orkest. Ook maakte hij de muziek voor de serious game Underground in opdracht van Grendel Productions te Leeuwarden. Voor dit laatste werk werd hij genomineerd voor een ‘gouden uil’. ‘Soms wurd ik wekker nachts’ is een werk voor kamerkoor en slagwerk. Dit werk voltooide hij in de laatste maanden van 2019.