Foto: Jeanette de Groot

Dirigent

Tjalling Wijnstra is sinds de oprichting in 2012 dirigent van Het Cantoor.
Na zijn studie orkestdirectie aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij studeerde bij Lucas Vis, Joop van Zon en Roland Kieft, was hij een aantal jaren als kapelmeester en koorleider verbonden aan Opera Zuid in Maastricht. Hij assisteerde gedurende deze periode, in samenwerking met Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest, voorstellingen van Don Giovanni van Mozart, De Parelvissers en Carmen van Bizet, Die Lustige Witwe van Lehar, Il Barbiere di Siviglia van Rossini, Mavra van Strawinsky en Der Rosenkavalier van Richard Strauss.
In het voorjaar van 2014 dirigeerde hij de nieuwe straatopera de IJsvorstin, gecomponeerd door Peter Sijbenga, bij theatergezelschap Tryater in Leeuwarden.
Sinds 2017 is hij als dirigent verbonden aan Opera Spanga en hij dirigeerde daar de succesvolle producties van La Traviata en Aida van Verdi, Pagliacci van Leoncavallo en il Tabarro van Puccini. Tijdens de corona-periode bleef opera Spanga actief en dirigeerde hij er de nieuwe opera The Other van Floris van Bergeijk en in 2021 Carmen van Bizet.
In oktober 2019 werd hij artistiek leider van Filharmonie Noord, hét professionele (begeleidings)orkest van Noord-Nederland.
Naast het Cantoor is hij in Leeuwarden dirigent van operakoor Amadeus en het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia.

Als componist werkt hij aan verschillende opdrachten voor zowel kleine als grote bezettingen. Zo maakte hij de muziek voor de serious game Underground in opdracht van Grendel Productions te Leeuwarden. Soms wurd ik wekker nachts voor koor en slagwerk, dat in première werd gebracht door Cantoor, schreef hij in de laatste maanden van 2019 voor de herdenking van 75 jaar vrijheid. In 2021 componeerde hij in opdracht van opera Spanga de kerstopera Madam Scrooge. De vanwege covid uitgestelde première zal plaatsvinden in december van 2022.