Twee concerten door kamerkoor ‘Het Cantoor’ o.l.v. Pieter Bosma
20 april Lutherse kerk Leeuwarden, aanvang 20.00 uur
21 april Doniakerk Makkum, aanvang 15.00 uur
Entree: € 15,00 kinderen tot 15 jaar € 5,00

“Sunshine after rain”,
een realistisch en hoopvol concertprogramma van het Cantoor

Concerten van het Cantoor zijn altijd verrassend als het gaat om het programmeren van repertoire dat grotendeels wereldse muziek uit de 19e en 20e eeuw bevat. “Sunshine after rain”, een logische keus voor dit voorjaarsprogramma; na regen komt immers zonneschijn!

Er is, zoals gebruikelijk bij de concerten van het Cantoor, een grote diversiteit aan muziek te beluisteren. Er klinkt prachtige verstilde muziek van diverse Scandinavische componisten zoals Ola Gjeilo, Pärt Uusberg en Arvo Pärt. Een koorlid heeft een tekst vertaald naar het Fries, een vondst! Bij het Cantoor valt er ook altijd wel wat te swingen; de Jazz Mass van Bob Chilcott zorgt voor leven in de brouwerij, heerlijke muziek om te zingen èn naar te luisteren. Wissel dat af met een “Madrigal” van Gabriël Faure en een prachtig “Doulce Memoire” van Pierre Sandrin (1490-1561), je blijft op het puntje van je stoel zitten: wat komt er nu weer?

“To sit and dream” laat ons nadenken over problemen van de wereld, het nodigt uit om elkaar de hand te reiken en te verbinden. Ach ja, natuurlijk zijn er problemen in de wereld, maar er moet wel gegeten en gedronken worden! De mannen van het koor dienen een compleet menu op en de vrouwen zingen over het verschil tussen aardappelpuree en de liefde, een moeilijke keuze?

“And the mother did weep” van Karl Jenkins zet de moeder die huilt om haar kind centraal; het gaat om liefde en verlies, we kennen het allemaal. Bij dat alles is het belangrijk dat we altijd hoop houden en de zon in het water kunnen zien schijnen. En dat lukt goed in het swingende nummer “Blue Skies” van Irving Berlin.

Een aantal koorleden beweegt zich op (semi)professioneel gebied in muziekuitvoering, het is leuk om als solist of kleine groep van je te kunnen laten horen. Ook in dit programma wordt het publiek daarmee verrast! Kortom, er valt genoeg te genieten!

Instrumentale begeleiding:
Robert van de Roer – piano
Philip Baumgarten – contrabas

Pieter Bosma, gastdirigent voor  ‘Sunshine after rain’

Pieter Bosma (1981) studeerde, nadat hij zijn studie psychologie aan de RUG had afgerond, directie aan het Artez Conservatorium te Zwolle bij Alex Schillings en ook volgde hij een minor koordirectie bij Jos Leussink. In de daarop volgende jaren ontwikkelde hij zich verder door lessen orkest- en operadirectie te volgen bij Antony Hermus en koordirectie bij Geert Jan van Beieren aan de LEAD (Leiderschaps Academie voor Dirigenten). Daar ontmoette hij Chris Fictoor, die sindsdien zijn mentor is. Verder volgde hij masterclasses bij o.a. Antony Hermus bij Lior Shambadal in Berlijn.

Sinds 2006 dirigeerde Pieter tal van koren en orkesten. Zo was hij dirigent van het Groninger Studentenorkest Mira en dirigeerde hij de opera ‘La Bohème’ bij ‘Opera op het Hogeland’.
Begonnen als orkestdirigent, is hij zich de laatste jaren steeds meer gaan toeleggen op koordirectie. Momenteel is hij dirigent van Kamerkoor Peize, en van 2016 t/m 2023 van gemengd koor Tutti Cantano te Zuidwolde. In november 2023 is hij als dirigent van Operakoor ‘Amadeus’ te Leeuwarden begonnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt door